Administration Förskola/Fritidshem

Skriv ut

Administration Förskola/Fritidshem omfattar grunduppgifter och inställningar gällande följande: avdelningar, barn, frånvaroanledningar, kommentarer, skapa lovschema och öppettider.

fill-color Created with Sketch.

Avdelningar (Grupper/Klasser)

De avdelningar där barnen finns placerade visas i tabellen Grupper/Klasser. För fritidshem visas vanligen avdelningarna ihop med andra grupper och klasser på skola eftersom det är samma enhet. De flesta av tabellens inställningar är inte relevanta för förskola/fritidshem. En funktion som dock kan vara användbar är möjlighet att konrtollera och vid behov ändra vilka barn som hör till en viss avdelning.

• Ändra elevinnehåll: Normalt uppdateras avdelningens barn via integration med andra system. Vid behov finns här möjlighet att manuellt justera gruppinnehållet från ett valfritt datum.

Barn (Administrera barn)

Här har skoladministratören en översiktvy över barnen på respektive avdelning. Det är i denna vy barnets eventuella maxtid kan registreras, t.ex. för deltidsbarn.

Namnen på förskolans/fritidshemmets avdelningar visas. Det går att välja en eller flera avdelningar genom att klicka på knappen med avdelningens namn.  Listan tar fram alla barn på valda avdelningar och visar dem i bokstavsordning enligt förnamn. Det går också att filtrera fram ett enstaka barn genom att skriva delar ur barnets för- eller efternamn. Till höger på sidan registreras barnets maxtid i rutan där det står Timmar. Ändringen sparas med knappen Spara längst ned på sidan.
När personal eller vårdnadshavare registrerar ett schema för ett barn med maxtid visas en inforuta under barnets namn med antalet timmar barnet har rätt att vistas på förskolan. Skulle antalet timmar överstiga barnets maxtid varnar programmet.

Frånvaroanledningar

Tabellen med frånvaroanledningar är gemensam för alla enheter i databasen. de flesta inställningar saknar betydelse för verksamhet inom förskola/fritidshem. Det som kan vara av intresse är att se vilka anledningar personal och vårdnadshavare kan välja vid frånvaroanmälan.

Kommentarer

Om inställning för Förvalda koomentarer är aktiverad finns möjlighet att ange en kommentar vid registrering av frånvaroanmälan. Tabellen visar vilka kommentarer som finns tillgängliga. En användare med rollen Kommunadministratör har möjlighet att ändra, lägga till och ta bort kommentarer.

Lovschema (skapa lovschema)

För perioder under året när förskolans/fritidshemmets öppettider inte följer det ordinarie schemat, t.ex. kring jul och andra skollov, kan enheten skapa ett lovschema. Vårdnadshavare ges information om de tider som förskolan/fritidshemmet har öppet, samt uppmanas att ange vilka tider deras barn kommer att vara närvarande.

1. Skoladministratören skapar ett nytt lovschema genom att klicka på knappen Skapa förfrågan.
  2. Först registreras datum för Lovschemaperiod, dvs de datum som lovet omfattar. I rutorna märkta Från och Till anges start- och slutdatum. Datum kan matas in genom att skriva  i datumfältet eller klicka på kalenderikonen längst till höger och sedan välja önskat datum.
  3. Därefter anges Svarsperiod, dvs den tidsperiod då vårdnadshavaren har möjlighet att registrera lovschemat. Svarsperiodens slut måste ligga före lovschemaperiodens start.
  4. Mata eventuellt in en informationstext i fältet Informationstext till vårdnadshavare. Texten blir synlig för vårdnadshavaren vid besvarandet av lovschemat.
  5. Ange enhetens öppettider, dag för dag. Om lovschemat löper över mer än en vecka, klicka på Nästa vecka för att mata in öppettiderna för följande vecka. För de dagar som förskolan/fritidshemmet håller stängt, markera checkboxen Stängt. Är enheten stängd hela veckan kan checkboxen Stängt hela veckan markeras. Alla dagar, inklusive lördag, söndag och eventuella helgdagar behöver definieras med tider i fälten Från och Till eller markeras som stängda. Om flera veckor ingår i lovperioden och samma öppettider gäller under hela perioden kan checkboxen Använd samma tider för alla veckor markeras.
  6. Efter att allt är klart, klicka på Spara förfrågan
  7. När startdatumet för svarsperioden inträffar skickas ett meddelande till vårdnadshavare om att det finns en lovförfrågan att besvara. Lovförfrågan visas för vårdnadshavarna endast under svarsperioden.

I vyn Skapa lovschema visas alla befintliga lovförfrågningar. Listan visar i ursprungsläget alla avdelningar, men i fältet högst upp på sidan kan en avdelning skrivas in som filter. I vyn går det att ta bort en lovförfrågan per avdelning genom att trycka på symbolen papperskorg. Lovschemat försvinner då för den aktuella avdelningen.

Intill varje avdelning visas i en färgad ikon hur många vårdnadshavare som inte har svarat på den aktuella lovförfrågan. Klicka på symbolen längst till höger på raden för en avdelning för att öppna en lista över alla barn på avdelningen och se vilka som har svarat.

Öppettider (Ramtider)

Det är bara skoladministratören på förskolan/fritidshemmet som kan ange enhetens öppettider (ramtider). Tiderna är samma för alla avdelningar.

• Välj aktuell förskola.
  • Registrera tider för varje dag. Från = den tid förskolan/fritidshemmet öppnar. Till = den tid förskolan/fritidshemmet stänger.
  • Det finns för varje veckodag två rader: Tid 1 och Tid 2. Detta för att t.ex. barn på en nattöppen enhet kan vara i behov av omsorg både dagtid, kvällstid och nattetid. Vid nattöppet anges detta som två tider med avbrott vid midnatt.
  • Om förskolan/fritidshemmet alltid är stängd en specifik veckodag, t.ex. lördag och söndag markeras checkboxen "Stängt". Tryck på Spara.

Uppdaterad 22 januari 2020