Vårdnadshavare

Skriv ut

Välkommen som vårdnadshavare i Skola24 Förskola/Fritidshem. Här nedanför följer information om de funktioner som finns för dig som har rollen vårdnadshavare. 

Genom att gå igenom dessa funktioner och titta på filmerna blir du väl förberedd för att kunna hantera Förskola/Fritidshem som vårdnadshavare i Skola24.

Du vet väl om att det också finns hjälp inne i Skola24, när du är inloggad. Välj en av funktionerna och tryck sedan på ?-tecknet, längst upp till höger på sidan, för att läsa instruktionerna kring just den funktionen. 

imagegaiys.png

Till höger på denna sida finns en lista med våra vanligaste frågor och svar. Klicka på den fråga du undrar över. Hittar du inte det du söker på vår webbplats ber vi dig kontakta ditt barns Förskola/Fritidshem så kan de hjälpa dig. Det finns även en fullständig manual där alla funktioner är samlade. Du hittar den genom att klicka här.

fill-color Created with Sketch.

Registrera schema

fill-color Created with Sketch.

Under Vistelsetid-Registrera schema kan man lägga in ett nytt schema. Schemat är barnets vistelsetid på 

Förskolan/Fritidshemmet och registreras av vårdnadshavaren. Registreringen gäller tills ett nytt schema registreras. Hur snart ett schema kan börja gälla beror på Förskolans/Fritidshemmets inställningar. Klicka här för att läsa manualen Registrera schema eller klicka här bredvid för att se filmen.

 

Tillfällig ändring

fill-color Created with Sketch.

Under funktionen Vistelsetid -Tillfällig ändring kan vårdnadshavare ändra ordinarie tider för en specifik dag samt meddela Förskolan/Fritidshemmet att barnet ska vara ledigt. Det går också att lämna ett meddelande till personalen utan att ändra tiderna. Klicka här för att läsa manualen Tillfällig ändring eller klicka här bredvid för att se filmen.

Besvara lovschema

fill-color Created with Sketch.

Under funktionen Vistelsetid-Besvara lovschema kan man lägga in tider för hur barnet behöver omsorg under lov.  Oftast har man som vårdnadshavare fått ett mail som talar om att det finns ett lovschema att besvara. Klicka på besvara lovschema och därefter på raden för lovförfrågan. Datumen talar om när lovet startar och slutar. Svarsperiodens datum talar om under vilken tid man kan besvara/ändra lovschemat. När svarsperioden stängt får man kontakta Förskolan/Fritidshemmet för att få hjälp med ev. ändringar. Klicka här för att komma till manualen eller titta på filmen här bredvid.

Anmäla frånvaro

fill-color Created with Sketch.

Man kan frånvaroanmäla sina barn diekt i systemet. Om du har flera barn kopplade till dig behöver du välja vilket barn som ska frånvaroanmälas. En anmälan slår igenom såväl på skolan som på fritidshemmet. Det går att anmäla hel eller del av dag. Klicka här för att komma till manualen eller titta på filmen här bredvid.

Hämtare

fill-color Created with Sketch.

Under funktionen Vistelsetid-Hämtare kan vårdnadshavaren registrera vilka personer förutom vårdnadshavare som får lov att hämta barnet. Det går också att i fältet Fritext skriva in eventuell information som personalen kan behöva ha kunskap om, t.ex. att barnet får gå hem själv från fritidshemmet. Klicka här för att läsa manualen eller bredvid för att se filmen.

Vanliga frågor och svar

 

Hur loggar jag in?

Antingen ska du som förälder fått ett mail med en aktiveringskod från Förskolan/Fritidshemmet där du som användare själv kan bestämma ditt användarnamn och lösenord. Därefter går du till skola24.se och väljer din domän i listan. Där loggar du in med de nya uppgifterna. Ett annat alternativ är en s.k. SSO-inloggning (inloggning med E-legitimation). Då kan du gå till skola24.se och titta efter domännamnet följt av –SSO för att logga in, alternativt har skolan lagt en länk på sin hemsida/kommunsida för vårdnadshavare där man kan logga in. Löser inget av detta ditt inloggningsproblem, ta kontakt med Förskolan/Fritidshemmet för att få hjälp. 

Jag har fått en aktiveringslänk men jag kommer inte igenom alla steg.

Kontakta förskolan/skolan för att kontrollera så rätt personuppgifter är registrerade. 

Jag har flera barn, kan jag använda samma inloggning?

Ja, förutsatt att alla går på skolor med samma huvudman. 

Hur ändrar jag mina kontaktuppgifter?

När du är inloggad i systemet finns en figur uppe i högra hörnet. Genom att klicka på den kan du som användare själv ändra dina kontaktuppgifter samt lösenord. Detta under förutsättningen att förskolan/skolan inte spärrat möjligheten p.g.a. att de önskar få informationen från annat håll. Kontakta i dessa fall Förskolan/Fritidshemmet. 

imagee36ps.png

Jag har glömt mina användaruppgifter.

Gå till skola24.se www.skola24.sevälj domän och klicka på länken: Jag har glömt mina användaruppgifter så kommer en aktiveringslänk, till den mail som är inlagd i Skola24, där du kan välja nya uppgifter. 

Hur ändrar jag användarnamn och lösenord?

När du är inloggad i systemet finns en figur uppe i högra hörnet. Genom att klicka på den kan du som användare själv ändra ditt lösenord. Önskar du ändra ditt användarnamn eller om det inte skulle gå att ändra lösenord får du kontakta Förskolan/Fritidshemmet. 

Hur aktiverar jag appen?

Här följer olika möjligheter beroende på de val Förskolan/Fritidshemmet gjort 

  1. Man använder samma lösenord till appen som när man loggar in i systemet på webben. Öppna appen, välj Skola24 användarkonto och rätt domän i listan för att kunna skriva in ditt användarnamn och lösenord.  
  1. Om förskolan/skolan valt att använda sig av SSO inloggning (e-legitimation) kan det vara så att även appen kopplats till sso. Scrolla i listan till Extern inloggning och välj din domän för att gå vidare med e-legitimation.  
  2. Loggar du vanligtvis in med sso (e-legitimation) i webben men att appen inte kopplats till sso  (domänen finns inte i listan under Extern inloggning) så går du till skola24.se , väljer din domän i listan följt av skola24.se för att sedan klicka på länken längst ner: Aktivera konto för Skola24 MobilApp. Nu kommer ett mail där du som användare själv kan bestämma användarnamn och lösenord. Då kan du sedan följa instruktionerna under 1. (första alternativet under denna fråga) 

Jag ser inte mitt barn när jag ska registrera schemat i förskolan/fritidshemmet.

Kontakta Förskolan/Fritidshemmet. De behöver kontrollera  så alla uppgifter är rätt inlagda.

Jag kan inte göra en tillfällig ändring för imorgon, varför?

Skolan bestämmer genom en inställning hur lång tid i förväg en tillfällig ändring kan göras av vårdnadshavare. Kontakta Förskolan/Fritidshemmet så kan de hjälpa dig att göra ändringen. 

Behöver jag registrera schema för varje barn? De har samma tider.

Det går bra att kopera från ett syskons schema. Välj schematyp, startdatum. Klicka på kopiera schema. Byt till syskonets namn i rutan kopiera schema från. Välj schema och tryck spara.

Mitt barn har schemalagd tid 8-16. Varför kan jag inte göra en tillfällig ändring till 17?

Kontakta Förskolan/Fritidshemmet när det gäller ändringar utanför den schemalagda tiden.

Måste jag fylla i Tid 1 och Tid 2 på fritids?

Om man behöver omsorg på morgonen fyller man i det på tid 1. Behöver maäven omsorg på eftermiddagen skriver man det på tid 2. Har man bara behov av en tid så räcker det att skriva på tid 1 oavsett om det är morgon- eller eftermiddagstid. 

Hur tar jag bort ett schema?

Det går inte att ta bort ett schema utan så fort man registrerar ett nytt så träder det ikraft på startdatumet och slår ut det gamla. 

Vi har delad vårdnad. Hur gör vi för att registrera schema?

Klicka här för att komma vidare till tipsdokumentet: Registrera schema för barn med delat boende.

Jag behöver förändra innevarande schema. Hur gör jag?

Man kan använda sig av att kopiera ett nuvarande schema och göra förändringar i det. Klicka här för instruktioner om hur du går till väga.

Kan jag lägga in information om mitt barn som jag vill att personalen ska kunna se löpande?

Det kan man göra under Vistelsetid-Hämtare.

Hur många dagar framåt kan jag göra en frånvaroanmälan?

Det beror på Förskolan/Fritidshemmets inställningar. Man kan se hur långt fram det går i och med att dessa datum i datumväljaren är svarta och övriga grå. 

Jag kan inte besvara lovschemat.

Kontrollera så att inte svarstiden gått ut. Om så är fallet, kontakta Förskolan/Fritidshemmet för hjälp med att besvara lovschemat.

Måste jag registrera ett schema för varje vecka om mina tider är samma varje vecka?

Nej, det räcker att registrera ett enveckas schema och skriva in tiderna för veckan så löper det på till dess att du registrerar ett nytt schema.

Uppdaterad 11 januari 2021

Skriv ut