Elever om distansundervisning

I tider som skiljer sig från andra, skapas annorlunda behov, men också unika möjligheter. I utmanande stunder öppnas nya dörrar för engagemang, samarbeten och innovativa lösningar. Tillsammans är vi starka och kan dela med oss av information, kunskap och idéer till varandra.
Skola24 har varit i kontakt med fyra ungdomar på gymnasiet, som alla berättar om sina upplevelser av att studera hemifrån.
Anna som går andra året på ekonomiprogrammet på Ållebergsgymnasiet i Falköping. Wilma som studerar djursjukvård tredje året på Sötåsens Naturbruksgymnasium i Töreboda. Vilhelm, första året på Nordiska musikgymnasiet i Stockholm, samt André som går år 1 på naturvetenskapsprogrammet på Thorildsplans Gymnasium i Stockholm.

Hur går det till när ni arbetar hemifrån?

Anna: Det beror lite på vilken lektion man har, men oftast träffas alla på Google Meet och har genomgång där. Sedan får man jobba själv och kan gå in i samtalet igen om man har någon fråga.

Wilma: Vår distansundervisning utgår från Skype-möten med lärare och klasskompisar där vi har genomgångar och diskussioner. Vi använder oss också av en sida som heter Ping Pong där lärarna lägger ut uppgifter, ger feedback och där det publiceras information kring distansundervisningen.

Vilhelm: Vi har lektioner via Google Meet och vi brukar även få uppgifter på Google Classroom som vi gör när vi inte har genomgångar.

Andre: Det beror på ämnet. Men Oftast så ringer läraren upp allihopa I ett samtal och berättar hur upplägget ser ut och vad som ska göras. Annars så kan det hända att läraren ger oss en uppgift vi har hela dagen på oss och göra och behöver lämna in innan en deadline. Vi använder oss främst av teams.  

Hur tycker du att det fungerar?

Anna: Jag tycker att det fungerar ganska bra. Man får ta större ansvar över sitt skolarbete, men sköter man det är det inga problem. Dock tycker jag att det kan vara lite krångligare att få hjälp över Meet eftersom man pratar med läraren över en skärm och inte i verkligheten.

Wilma: Jag tycker att det har fungerat bra, men det kan vara svårt att få samma hjälp på distans som man kan få i skolan. Ibland krånglar ljudet men annars har det inte varit några problem.

Vilhelm: Jag tycker det fungerar bra. Det blir inte samma sak som riktiga lektioner men det fungerar.

André: Jag tycker att detta fungerar helt okej. Det kräver såklart mycket självdisciplin och koncentration. Det kan vara mycket svårt och komma i gång med arbetet vissa gånger, men andra gånger så jobbar man på jättebra.  

Samtliga elever berättade att deras scheman ser ut precis som vanligt. Arbetsdagen och rasterna är uppbyggda på samma sätt som i skolan.

Har du något tips/trix för att behålla koncentration och motivation?

Anna: Jag brukar försöka jobba som om det vore som en helt vanlig lektion i skolan och inte tänka att jag är ledig bara för att jag är hemma. Sen är det ju också viktigt att sitta på ett tyst och lugnt ställe för att kunna koncentrera sig.

Wilma: Det är bra att behålla samma rutiner som man har i skolan, som exempelvis att äta frukost och lunch vid en viss tid och ta rast vid samma tider som man vanligtvis gör.

Vilhelm:  Inte direkt, men eftersom att man har så många distraktioner när man är hemma kan det vara en bra idé att t.ex stänga av mobilen under lektionerna.

André:  Nej inte riktigt. Jag jobbar fortfarande på det. Den största distraktionen är nog mobilen och sociala medier.  Då hjälper det att lägga ifrån sig den samt att göra ett upplägg för hur lång tid jag behöver på mig för uppgiften. Det är alltid lättare när man har ett mål som man vet är inom räckhåll. 

ungdomar_skåp.jpg

Hur har du själv och andra elever upplevt att inte få gå till skolan?

Anna: Ja, jag tror många tycker att det är positivt nu i början att man till exempel inte behöver gå upp så tidigt för att åka till skolan. Dock saknar man ju sina kompisar som man brukar träffa varje dag, så jag hoppas att vi får komma tillbaka snart.

Wilma: Studierna hemma har gått bra för de flesta av oss, så länge man inte hamnar efter är det inga problem, då vi upplever att studierna pågår i samma tempo som vanligt. Lärarna finns alltid tillgängliga. Dock saknar vi skolan väldigt mycket och för oss som egentligen bor på skolans internat blev detta en jättestor omställning. De som bor på internatet bor utspritt över hela Sverige och det gick från att vi bodde tillsammans till att vi nu har väldigt svårt att träffas över huvud taget, vilket har varit jättetråkigt eftersom vi har kommit varandra väldigt nära.

Vilhelm: Det är klart att man saknar skolan mycket. Det är framförallt den sociala delen som jag saknar. Även fast undervisningen ser i princip likadan ut så går man miste om det sociala. Det blir mer ensamt helt enkelt.

André:  Jag har haft mycket mindre kontakt med vänner nu när vi inte ses i skolan, så jag kan bara tala för mig själv. Jag skulle helst vilja vara tillbaka i skolan för koncentrationens skull samt att det är lättare att ha kontakt med läraren. Jag tycker det känns lättare och ställa frågor och annat i ett fysiskt klassrum. 

Tror du att det finns elever som av olika anledningar inte brukar komma till skolan, som tycker det är lättare att studera hemifrån?

Anna: Ja det tror jag absolut eftersom att alla kanske inte kan koncentrera sig i ett klassrum med en hel klass och helt enkelt jobbar bättre hemma själva i lugn och ro.

Wilma: Jag tror att det både finns de som har det lättare och de som har det svårare. På ett sätt är det ju lättare eftersom man inte blir distraherad av andra personer i klassen eller liknande, och jag har hört många som får bättre studiero hemma än i skolan. Samtidigt läggs väldigt mycket ansvar på eleverna och har man då skippat skolan innan för att man varit stressad eller så kanske det blir för mycket och att man då får svårare att studera.

Vilhelm: Oj, bra fråga! Ska jag vara helt ärlig tror jag faktiskt inte det gör någon skillnad om undervisningen sker hemma eller i skolan, men jag vet inte riktigt.

André:  Jag har inte tänk på det innan, men ja, det tror jag faktiskt. Jag tror att många som till exempel mår dåligt jobbar bättre i en miljö där de känner sig säkra, vilket kanske inte är i skolan. 

Finns det lektioner som behöver ställas in under rådande omständigheter? T.ex idrott?

Anna: Nej, inte för mig iallafall. På idrotten får vi till exempel gå ut och motionera själva eller göra skriftliga uppgifter, men jag kan tänka mig att en del praktiska program inte längre kan ha vissa lektioner.

André: Nej inga lektioner har behövts ställas in. På idrotten så har vi ett arbete där vi ska jobba och träna själva enligt vårat eget schema, den uppgiften låg rätt i fas med att skolan stängdes så idrotten har kunnat fortsätta normalt. Vi helt enkelt loggar minst 2 pass i veckan för att få giltig närvaro. 

bild2wv.jpgWilma och Vilhelm studerar utbildningar med speciell inriktning där undervisningen består av många praktiska delar. De berättade båda om hur skolan anpassat just dessa bitar.

Wilma: Vi har en del praktiska ämnen och vissa saker är svåra att utföra på distans. Vi har en kurs som heter Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård där vi egentligen skulle behöva vara på plats för att göra vissa examinationer men detta har vi löst genom att vi istället filmar det vi kan göra hemifrån och förklarar resten muntligt. Snart ska vi även ut på praktik i tre veckor och än så länge är ingenting inställt. 

Vilhelm: Då jag går på ett musikgymnasium har musiklektionerna drastiskt förändrats då man inte kan musicera tillsammans när man befinner sig på olika ställen. Istället har vi fått hitta andra lösningar, som t.ex att spela in när man spelar och skicka inspelningen till sin lärare.

Hur länge distansundervisningen ska pågå vet ingen av eleverna. Flera av dem anade att det kunde bli långvarigt, kanske ända fram till sommaren.

Skola24 tackar Anna, Wilma, Vilhelm och André för sitt engagemang och önskar dem fortsatt lycka till med sina studier!