Inspiration

Låt dig inspireras på Schemadagarna. Emma Frans är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet och vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet. Andreas Palmblad lägger Sveriges största schema. Och vår egen Ingrid Martens funderar kring hur mycket digitalisering skolan egentligen tål?

Emma Frans 725px.jpg

Emma Frans

Att skilja vetenskap från trams

Emma Frans är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet och vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet.

Hur avgör du vad som är vinklade nyheter – och rena påhitt? Och är vetenskapliga rön ens vetenskapliga? I tider av »alternativa fakta«, fejknyheter och halvsanningar berättar forskaren och prisade journalisten Emma Frans hur du bör tolka både nyhetsflödet och påståenden från bekanta. Emma Frans ger dig vetenskapskoll för att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas.

I sociala medier har hon lyckats skapa sig en stor plattform genom att på ett träffsäkert och humoristiskt sätt förmedlat kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. Hon är dessutom en återkommande gäst i TV och radio.

År 2017 gav Emma Frans ut boken Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams, som på ett pedagogiskt sätt lär läsaren hur man navigerar genom den djungel av information som florerar runt omkring oss dagligen. Samma år fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst och utsågs även till Årets folkbildare 2017.

Andreas 725px.jpg

Andreas Palmblad

Sveriges största schema

Möt Andreas Palmblad som är schemaläggare på Polhemskolan i Lund. Läsåret 21/22 hade han 99 325 lektioner i schemat för gymnasiets 2 600 elever och 200 lärare.

Andreas använder Skola24 Schema som ett kommunikationsverktyg, gör du det? 

Ingrid 725px.jpg

Ingrid Martens

Hur mycket digitalisering tål skolan?

Vår produktspecialist, Ingrid Martens, reflekterar kring det spännande ämnet digitalisering i skolan och erfarenheter från skolans digitala upplevelser under pandemin.

Det övergripande målet i regeringens digitaliseringsstrategi är att ”Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter”.

Finns det en risk att vi missar nivån lagom i vår iver att digitalisera allt som går att digitalisera? Och finns det säkerhetsrisker i en alltför långt driven digitalisering?