Skapa anpassade rapporter för din skola

I Skola24 Frånvaro finns ett antal standardrapporter som alla skolor kan använda, exempelvis Frånvaroöversikt för elev eller Lektionstid per elev och kurs. Ibland kan ett behov uppstå av annan statistik och då kan skolan enkelt skapa en egen rapport som visar just det skolan önskar ta reda på. 

Asafranvaro.jpg

Åsa Albin arbetar som produktkonsult på Skola24 vilket bland annat innebär att hon sitter i vår fantastiska support och håller i utbildningar. I denna artikel berättar hon om varför du ska skapa en egen rapport och tipsar om vad du bör tänka på när du skapar den. 

Fördelarna med anpassade rapporter

Genom att skapa egna rapporter går det fortare att ta fram det man är intresserad av eftersom inställningarna redan är gjorda. Dessa rapporter kan t.ex. visa:

  • Elever som har en frånvaro som överstiger 10%  de senaste 30 dagarna. Man kan även se hur stor del som ej anmälts.
  • Filtrera fram en viss frånvaroanledning under ett visst intervall t.ex. sen ankomst. Man kan även ställa in så tiden summeras.
  • Vilka elever som beviljats ledigt inom ett visst antal dagar eller tidsintervall framöver.

Tre tips när du skapar en egen rapport

Om man ska skapa en egen rapport för sin enhet så är de bra att tänka på följande:

  • Namnge den med ett namn så målgruppen som ska använda den lätt förstår vad den kommer att ta fram för information.
  • Om man väljer att göra den nya rapporten synlig för lärare så ska man tänka på att inte fylla i alla klasser eller grupper under Urval -Personer såvida man under Inställningar-Grundinställningar för skola och fliken Rapporter inte bockat i att lärare har rättighet att ta fram frånvarorapporter för alla grupper/klasser. Om rutan inte bockas i så lämnas fältet i rapporten tomt när den skapas och varje lärare kan själv fylla i den klass de söker information om.
  • Skapa de grupper i schemat som du önskar ta fram frånvarostatistik på om de inte redan finns i schemat och används på lektioner. Det kan vara grupper som hela skolan, alla pojkar, alla flickor eller alla 8:or

Frånvarobevakning

För alla som använder Skola24 NXT finns en efterlängtad funktion - Frånvarobevakning. Frånvarobevakning är en prenumeration av en rapport som visar frånvaro över viss procent eller antal frånvarande dagar i sträck. Flera olika roller i systemet kan prenumerera på rapporten, exempelvis rektor och vårdnadshavare. 

För dig som är administratör, läs manualen för frånvarobevakning för att grotta ner dig i detaljer om hur du kommer igång.   

Ladda ner guiden

Fyll i din e-postadress så får du guiden till din inkorg som hjälper dig att vända frånvaro till närvaro. 

 

 

Starta #närvaroeffekten

För att säkerställa elevernas rätt till utbildning måste elevernas frånvaro registreras, följas upp och vid behov åtgärdas. Det finns stor risk att frånvaro kan påverka elevens utveckling mot utbildningsens mål på ett negativt sätt.
 

#närvaroeffekten är ett stöd för huvudmän och skolor i arbetet med att effektivt minska frånvaron och strategiskt börja öka närvaron. Skolor i kommuner och organisationer som arbetar enligt #närvaroeffekten kommer att se resultat. 

 

Ladda ner guiden Starta #närvaroeffekten för att läsa mer.