Förskolan om Corona

Vindängens förskola är känd för sin goda mat och arbetet som läggs ned kring måltiderna. 2019 fick de en nominering i White guide junior och landade på 10e plats i kategorin årets förskolekök. Ansvarig kock är Lina Modén, som med sitt goda engagemang får stor uppskattning från både personal, förskolebarn och föräldrar. 

lina.jpgLina och ytterligare en förskolelärare, är utbildade i måltidspedagogik, där de lär barnen om mat och låter dem utforska med hjälp av sina sinnen.  Bilder från Instagramkontot "kockenlina".

- ”Den största förändringen under pandemin är övergången från serveringsdisk, till bordsservering”, förklarar Lina.

På förskolan har avdelningarna en gemensam matsal där barnen ställer upp på led och tar sig själva från serveringsdisken. Efter nya direktiv får barnen i stället sitta till bords, medan pedagogerna dukar fram maten som Lina förberett.

Sarah, som är förskolelärare berättar att man alltid har som rutin att tvätta händerna före och efter besöken i matsalen. 

- ”Under dessa tider lägger vi ännu mer fokus på hygien och är extra noggranna när vi tvättar händerna”.

På avdelningen har man haft tema ”Virus- och baciller” där barnen och pedagogerna diskuterat och gjort pyssel med koppling till ämnet.

Sarah berättar att mattiderna har kommit att förändras efter de nya direktiven med hänsyn till Corona.

- ”Nu äter vi på lite mer utspridda tider, för att minska antalet personer som vistas i matsalen samtidigt”.

sallad2.jpg

 Vad man erbjuder under måltiderna har inte förändrats något avsevärt. Däremot har sättet att servera på ändrats. Under frukost och mellanmål har man portionsanpassat serveringen till största möjliga mån. Gröt, kvarg och yoghurt delas ut i portionsglas. Färdigbredda smörgåsar förbereds av Lina och serveras sedan till barnen av förskolepersonalen. Lina är noga med att matens näringsinnehåll ska vara detsamma. Även om man inte får ett lika stort salladsbord som tidigare, finns fortfarande flera olika grönsaksalternativ att välja på.

På Vindängens förskola jobbar man alltid med att försöka hålla ned matsvinnet och är duktiga på det. Nu har man däremot fått nya rutiner som innebär att ingenting får sparas. Eftersom man anpassar mängden mat kan man ändå lyckas hålla ner matsvinnet på ett bra sätt. Vid lunchen kan det bli lite över i karotterna, men Lina berättar att tallrikssvinnet minskat rejält.

Förskolebarn delar med sig av sina upplevelser av Corona.