Frånvaromedelvärde för grupp av elever

Skriv ut

Ibland vill man jämföra hur frånvaron ser ut för olika grupper av elever, t.ex. elever i olika årskurser eller på olika program på gymnasiet. Man kanske även vill veta hur mycket frånvaro flickor har jämfört med pojkar. Ett sätt att få fram denna information är att i Skola24 Schema/Novaschem skapa grupper för de jämförelser man vill göra. Dessa grupper kan hållas uppdaterade med automatik. I Skola24 kan man sedan ta fram en rapport som beräknar medelvärdet av frånvaronyckeltal för alla elever i de valda grupperna.

squiqqly Created with Sketch.

Skapa grupper i Skola24 Schema/Novaschem

• Välj Tabell – Grupp.

• Klicka på knappen Egenskaper och välj fliken Koppling. Markera följande fält och klicka därefter på OK.

Basgrupp o Lägg automatiskt till elever från basgrupper

Kön för basgrupper

Program för basgrupper

• Skapa lämpliga gruppnamn och koppla dessa med hjälp av Basgrupp till ett urval av elever. Här nedan följer tre exempel på inmatning. Grupperna uppdateras automatiskt när det kommer nya elever och vid klassbyten.

Alla elever i årskurs 7, 8 respektive 9
Som basgrupper anges alla klasser i den aktuella årskursen.

Alla flickor respektive pojkar

Som basgrupper anges alla klasser.

I fältet Kön för basgrupper anges K respektive M.

Det krävs att man under Inställningar – Anpassa – Nationella alternativ, fliken Personnummer har angett Sverige som Format.

Alla elever på programmet NA respektive TE

Som basgrupper anges alla klasser det är aktuellt att hämta elever från. I fältet Program för basgrupper anges programbeteckningar. Det krävs att elever i elevtabellen har en uppgift ifylld i fältet Program. Om klasserna bara innehåller elever från ett och samma program behöver inte Program för basgrupper anges.

Ta fram rapport i Skola24

• Välj Rapporter - Frånvaroöversikt för grupp/klass.

• Välj rapporten Grundrapport Frånvaro totalt för ingående elever i grupp/klass.

• Under rubriken Personer, välj att Grupper ska visas och markera sedan den eller de grupper som ska tas med i sammanställningen.

• Under Frånvaro, välj tidsperiod.

• Ändra tider under Schemamall om skolan har lektioner före 8:00 eller efter 17:00.

• Klicka på Visa för att ta fram rapporten.